onsdag den 14. oktober 2009

Koka

En stenet blog om koka - men laes den, hvis du har din kaffe kaer!
Undersoegelse af et mumie viser, at bl.a. de oprindelige hoejlandsbolivianerindianere har tygget koka endnu foer de blev koloniseret af inkaerne. Dvs. at kokaen har vaeret en del af kulturen i flere tusinde aar. Kokaen har stadig en lang raekke sociale funktioner, der kunne minde lidt om kaffe eller alkohol derhjemme, og desuden en religioes betydning for mange oprindelige folk i Sydamerika.

Da de kaere spaniere kom i 1500-tallet, mente kirken i begyndelsen at koka var djaevelsk. Men man fandt dog hurtigt ud af, at indianerne og den (forud for sin tid) moderne fleksible arbejdsstyrke fra Afrika havde nemmere ved at tolerere den 48-timers "arbejdsdag", hvis de gik og gnaskede koka. Saa kirken moderede deres standpunkt til noget i retning af, "at koka ikke er skadelig for indianere & andre primitive".
Lidt historie:
I 1860 praesenterer tyskeren Albert Niemann kokain som bedoevelsesmiddel. Tyve aar efter bliver stoffet optaget paa den officielle liste over laegemidler i Nordamerika. Kort efter bliver Coca Cola (der som navnet antyder er baseret paa koka) lanceret. Kokain bliver i 1914 forbudt i USA, da man finder ud af, at stoffet ogsaa har nogle lidt uheldige effekter.
I 1950 laver amerikaneren H. Fonda en "undersoegelse", der viser at koka goer folk dumme og sloeve, og at koka er skyld i fattigdommen i de sydamerikanske lande (det er ikke fordi deres land & ressourcer er eget af andre, og pengene derfor gaar mod nord). Paa den baggrund vedtager FN en resolution, der vil udrydde koka-planten og i 1961 bliver koka-planten forbudt paa linie med kokain, heroin osv. Der skal 330kg kokablade til at producere 1kg kokain. Det ville svare til at forbyde kaffeboennen med henvisning til farligheden, hvis man koncentrerede koffeinen fra kaffe. Der staar dog samtidigt, at koka er tilladt med henblik paa at producere Coca Cola...

En gruppe forskere paa Harvard University i USA laver i 70erne en analyse af kokabladet, der viser, at planten er sammenlignelig med quinoa (der nu bliver praised som "superfood") - dvs. super naerende. Koka letter desuden ilttilfoerslen i blodet og er derfor bl.a. god mod hoejdesyge - noget undertegnede fladlaender kan skrive under paa!
Men hvorfor er koka stadig ikke tilladt af FN? (Den er tilladt til hjemmebrug i Bolivia)
Kort svar: USA siger nej.
Det er der to mulige forklaringer paa:
1. De er dumme, og tror man kommer kokainproblemet til livs ved at fjerne fattige menneskers livsgrundlag, samtidig med at man smadrer en vigtig del af deres kultur.
2. De er nogle smaa svin, der bruger narkotikabekaempelse som undskyldning for at blande sig i sydamerikansk inderigspolitik (i 80erne udpegede USA bl.a. landbrugs- og forsvarsministre i Bolivia som betingelse for at hjaelpe i kampen mod narko - en kamp mange mener er blevet mere effektiv efter Bolivia har smidt det amerikanske Drug Enforcement Agency (DEA) ud)

Bolivias regering og de indigene bevaegelser i Sydamerika mener, at man skal regulere dyrkelsen af koka, saa det passer til det naturlige forbrug. (Udover tygning og te kan koka bruges i en lang raekke andre produkter, bl.a. saebe). Et totalt forbuder dels daarligt for folkesundheden i koka-landene, og dels at pisse paa en raekke kulturer der i forvejen er blevet undertrykt og voldtaget i flere hundrede aar.
Maaske skal vi i vesten undersoege, hvad der er galt med vores samfund siden vi har saa mange kokain (og andre stof)-misbrugere (det er ikke rigtig et issue i Bolivia), istedet for at overfoere vores problemer til andre.
Giv kokaen fri!

(skrevet af mikas)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar